13 de febr. 2010

5é encontre d'escriptors


Encontre d’escriptors (crònica d’urgència)
Hui ens hem trobat a Castelló. Fred i pluja. O, a l’inrevés, que tant se’n dóna. L’organització, perfecta. Tobies s’ho ha currat, de debò, amb l’ajut inestimable, com sempre, de Josep Lozano. Algun dia caldrà fer-li algun homenatge o alguna cosa així perquè, des del primer encontre, ha estat l’ànima mater (amb tots els respectes per la mater) d’aquestes trobades.
Algú ens ha alfarrassat: una trentena llarga. El que vol que dir que cada vegada en som més i no dic més trempats per allò de la modèstia. Cupons negres? Potser a Àlan i a Joan Carles que, pel que han assegurat els enllaços, s’han quedat a casa amb un refredat de cavall.
Abans del café, recepció oficial a l’Ajuntament. Paraules de l’alcalde i del regidor de cultura. Curtes i encertades. Hem escrit alguna coseta al llibre d'or de la ciutat i, tot seguit, visita a la biblioteca per a signar llibres. Entre una cosa i l’altra, el café a la vena amb Voro Vendrell, Tobies, Paco Machirant (no, no, jo no prenc res), Millo i Isidre (que encara que semble mentida ha estat moderat i fet un home.)
Tot seguit, visita al col·legi de les mongetes (no em pregunteu l’orde que no me’n recorde.) Construït a primeries de segle (1902), neoclàssic, interessant i, pel que ens ha explicat el xic que ha fet de guia, fruit de la donació d’un matrimoni carregat de pasta. Una mongeta ha seguit el parlament explicatiu, potser per assegurar-se que les paraules del guia eren les correctes. Pel que ha contat, hi ha un capítol una miqueta obscur amb morts inclosos. Argument per a una novel·la.
Amb un cotxe de la policia al davant i un altre al darrere de la comitiva (amb les llumetes enceses), fem marxa en direcció als dos motors que hi ha al terme. Monumentals, tot i que, durant l’explicació del primer el grup representat de l’eix Sueca-Cullera amb el recolzament d’un espontani d’Alzira no han parat de munyir la vaca tot i les advertències de les persones serioses i responsables del grup. Es veu que la humitat afecta les neurones de mala manera.
            Protegits pels cotxes de la policia, cap al poliesportiu municipal. Objectiu: una monumental paella de faves i carxofes. Realment bona. El vi, marca El Coyote, arrapagoles i cabut com la mare que el va fer. Encara que hi havia llimonada per a barrejar-lo. En un rotgle, Fluixà, Vicent Borràs, Emili Piera, Arinyó i el menda. Un poc més a la dreta, a tots els efectes, Henry Ramiro, Isidre, Jeremies, Simbor, Vera i un xicot que ha caigut en la xarxa d’Isidre durant una estona. Exacte! Millo se n’ha anat a l’exili voluntari amb Paco Machirant, Santi Vallés i Urbà Lozano (els dos primers i pel que m’han contat per a tocar-se les cuixetes, però algun dia contaré l’autèntica raó.) També Paco Muñoz se n’ha anat amb les dones per tal que li serviren la paella dels primers, que en aquesta quadrilla qui no corre, vola.
            Les converses? No totes publicables, però gracioses i interessants, que Arinyó per a aquestes coses (i si damunt li donem corda), presta barbaritats i té molt a contar. Vicent Climent em pregunta per l’altre Vicent Climent. Li dic que no ha vingut perquè..., la veritat és que no ho sé, perquè convidat estava. Emili i jo apuntem la possibilitat de demanar un altre tipus de vi, però el xicot que fa de cambrer no està per la feina. Així que tornem a la cervesa i avant va el carro.  
            Parlament? De primeres, Josep Lozano, que fa el referit de publicacions i apunta la possibilitat de fer un encontre especial a Benimodo per commemorar el naixement d’Estellés. Serà el 4 de setembre i actuaran bàsicament els poetes. Paco Muñoz ens informa sobre la productora pm produccions i la possibilitat de trobar material discogràfic a un preu més assequible. Henry Ramiro, que al llarg del viatge d’anada no ha badat boca, es reserva per al parlament i ens explica amb tots els ets i els uts, el projecte patrocinat per les mancomunitat sobre les rutes de la comarca. Fluixà ens explica l’origen del seu llibre de poemes i ens regala un exemplar. El regidor de cultura remata els parlaments i ens convoca per a dissabte que ve a plantar un arbre, cadascun amb el nostre nom, a un parc que s’anomenarà Parc dels Escriptors de la Mediterrània. O siga, que dissabte que ve, a les 10 a esmorzar a Castelló i, tot seguit, a plantar l’arbre. No cal aixada, Isidre, que els forats ja estaran fets, supose. I la convocatòria anual per a 2011. Serà a Algemesí, o siga, al millor poble del món. O siga, al meu poble. Camí de tornada (com durant l’anada) els companys de viatge (Vicent Borràs, Henry Ramiro, Josep Ballester i Josep A. Fluixà) em maregen de mala manera i acabe tornant per la Pobla en comptes d’agafar l’autovia.
            En resum, un encontre perfectament organitzat, amb tot el recolzament institucional (fins i tot ens han pagat el dinar i ens han regalat un bon grapat de  llibres i un disc!). Això sí, fred i aigua a punta pala.
Ara el problema el tenim els algemesinecs perquè arribar al nivell de Castelló va a resultar molt complicat per no dir impossible.

9 comentaris:

Francesc Vera ha dit...

Una crònica molt ben detallada. Al Facebook he penjat unes 10 fotos de l'esdeveniment i n'he enviat aquestes i alguna més a Lozano per a que us les reenvie.
I hi teniu un any per intentar superar-ho!

Bullent ha dit...

Espere que "les dones" seran escriptores amb noms i cognoms que t'estiraran les orelletes pel poc protagonisme que els dones, no Enric?
Una abraçada,

Núria.

Lletra ha dit...

Glup! Tens més raó que una santa de les que apareixen diumenges i de color roig, Núria. Però el cas és que, a banda de saludar-nos a penes hem arribat, han format un grup i a penes si hem pogut intercanviar alguna idea. Quant al comentari del Paco, he intentat reproduir les seues paraules. De tota manera, és veritat que hi havia dones amb noms i cognoms. Faltaria! Promet per les trenes de Shiva que a l'encontre següent pararé l'orella i tractaré de reproduir allò que capte.

Lletra ha dit...

Ah! I una altra cosa. Pel que diu Francesc Vera, aquest és el 6é encontre. De segur que té raó.

VK ha dit...

Lletra, et promet pel carisma d'Alarte que assistiré a la propera trobada per baratar la filera de cupons negres que he anat col·leccionant per un joc de café, un paquet de rosquilletes o un morter per fer l'allioli. I ho faré bàsicament per dos motius:
a) Per la localitat que acollirà l'encontre (quant de coneixement qui ha fet la proposta i quanta saviesa qui l'ha secundada), que a hores d'ara només conec per referències de gent que s'hi ha apropat.
b) Per fer-me una fotografia amb Vicent Climent I (Marqués de les Terres del Nord-est de la Ribera)

ginjol ha dit...

Tot correcte. Només que enguany no m'avisà ningú a l'hora del cafenet. Gentola, que a la que t'encantes et posa les banyes amb el primer que passa.

ginjol ha dit...

Ié, que se m'havia oblidat! Les escriptores són (per rigorós ordre alfabètic) Merxe Guillen, Fina López, Virgínia Martínez, Anna Moner, Àngela Ortiz i Pura Ripoll. Crec que no me'n deixe cap.
Au!

Lletra ha dit...

Gràcies, amic. Que ja m'he fumat un puret que m'ha enviat la Núria. Quant al cafenet, si em vaig passar mitja hora preguntant qui venia? On t'amagares?

Tirant al cap ha dit...

Xe, ja em sap greu haver-me perdut el sarao d'enguany. La policia local protegint els escriptors i obrint comitiva pels carrers del poble això era cosa de veure. Imagine que aprofitaríeu per pelar algun que altre editor, no? Això em passa, com apunta Urbà, per dormir amb el cul a l'aire!
M'apunte ja la data del 4 de setembre. Si em constiple en ple estiu ja és per a arrancar a córrer!